Vrienden van de Aardpeer

poster ter aankondiging van de Dag van de Aardpeer

Vrienden van de Aardpeer is een nieuw initiatief dat zich landelijk in wil zetten om de aardpeer (of topinamboer) bij meer mensen bekend en bemind te maken. Het idee ontstond als een fictief en ludiek idee tijdens de jaaropleiding Permacultuur in Twello, maar naarmate het enthousiasme voor de aardpeer groeide, kregen de 'vrienden' ook steeds meer zin daadwerkelijk op de bres te springen voor het vergeten knolletje. De eerste (nog niet zo heel erg) landelijke Dag van de Aardpeer betekent de aftrap van een serie activiteiten met als doel dat de aardpeer (en nog veel meer fantastisch lekkere vergeten groentesoorten) over enige tijd niet alleen gewoon in de supermarkt te koop is, maar ook gebroederlijk naast de kropjes sla en rijtjes prei in de hollandse groentetuinen staat.

Dag van de Aardpeer

21 December 2007 vond op de Hof van Twello het midwinterfestijn plaats dat door de vrienden van de aardpeer in samenwerking met de Hof van Twello was georganiseerd. In de volgepakte ontmoetingsruimte bij de Hof hadden zich aan het begin van de avond zo'n 50 aspirant vrienden van de aardpeer verzameld voor een gevarieerd programma dat was samengesteld door de initiatiefnemers, Tonnie en Romilda, die zichzelf zo langzamerhand wel tot de boezemvrienden van de aardpeer mogen rekenen.

Aan het begin van de avond werd de toon al meteen gezet met het serveren van een aardperensoepje, een aardperentapenade op toast, een gerechtje met geroosterde aardperen met appelperenstroop en basilicum, en een mooi uitziende en lekker smakende aardperenschotel met vijgen en gorgonzola. En ondertussen werd een onderhoudende, in eigen beheer opgenomen film vertoond, waarin onder anderen een Nederlandse restaurateur en enkele buitenlandse koks hun visie gaven op het fenomeen 'aardpeer'. Daarna, terwijl de koks in de keuken de laatste hand legden aan het hoofdgerecht, werd het programma voortgezet met een presentatie van Taco Blom over de betekenis van de aardpeer in de permacultuurtuin, als bodemverbeteraar, bescherming tegen de wind, mulchlaag etc. Voor geïnteresseerden was het daarna mogelijk om onder leiding van Taco een korte nachtelijke wandeling te maken in de met rijp bedekte permacultuurtuin.

voorkant van het receptenboekje dat de vrienden van de aardpeer mee naar huis kregen

Na terugkomst uit de tuin was het hoofdgerecht, een heerlijke aardperenrisotto met bijpassende salade, inmiddels opgediend. Het volgende hoogtepunt bestond uit het vertonen van een viertal animatiefilms rond het thema 'aardpeer' die ter gelegenheid van de 'Dag van de Aardpeer' door enkele jonge, talentvolle kunstenaars van een Nijmeegs kunstenaarscollectief waren gemaakt. Tijdens de films werd veel gelachen om de belevenissen van deze grappige knolletjes en het luide applaus na afloop was veelzeggend.

Als toetje werd een overheerlijke, je verzint het toch niet, sinaasappelcake met aardpeervla geserveerd en bij de koffie werd een bijzondere bonbon gegeten in de vorm van een sappig stukje aardpeer met een krokant laagje chocolade. De avond werd door alle aanwezige vrienden van de aardpeer in stijl afgesloten door met een glas aardperenjenever in de hand te toosten op de gouden toekomst van de topinamboer, oftwel Jerusalem Artichoke, oftewel de AARDPEER.

Met een voldaan gevoel konden de nieuwe vrienden van de aardpeer huiswaards keren, met een volle maag en met een prachtig vormgegeven receptenboekje in de hand, waarmee al deze bijzondere gerechten thuis nog een keer kunnen worden overgedaan.


De Vrienden van de Aardpeer hebben inmiddels een prachtige website met allerlei wetenswaardigheden over de aardpeer. Deze is te vinden op http://www.vriendenvandeaardpeer.nl/