TableStart(""); TableTD(""); ?>

Eetbare bostuin

principes, ontwerpen en aanleggen

TableTR(""); TableTD(""); ?>

20 t/m 24 augustus (ma-vr), Praktische cursus permacultuur

Met groot genoegen bieden wij u deze uitgelezen kans.
- 4 dagen training op bostuin Ketelbroek nabij Groesbeek
- 1 dag aanleggen van een nieuwe bostuin nabij Assen

Dit is een 5 daagse cursus. Geschikt voor een zeer diverse groep mensen. Bijvoorbeeld mensen die een opfrisser van hun permacultuur-kennis kunnen gebruiken, geïnteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen en meer willen leren over aanleg en ontwerp van bostuinen, en over vaste planten, voor tuinen van allerlei formaat.

Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen gedomineerd door eenjarigen. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers. Zo'n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten.

Deze cursus is ook geschikt voor mensen die nog geen permacultuur-opleiding hebben gevolgd. Mensen die de combinatie zoeken van biodiversiteit en voedselproductie in een mooie tuin die leeft.

Deze training vindt plaats op bostuin Ketelbroek (0,8 hectare) bij Groesbeek. Je wordt door de ontwerper, Wouter van Eck, rondgeleid door bostuin Ketelbroek en de omgeving, met aandacht voor natuur, landschap en eetbare planten.

De cursus bestaat uit een mix van theorie en praktijk. Je leert hoe je een succesvolle bostuin ontwerpt. We maken ook daadwerkelijk een ontwerp voor een nieuwe bostuin, die we op de laatste trainingsdag gaan aanleggen. Je leert dus niet alleen de ecologische principes maar ook inspelen op de wensen van een klant, en rekening houden met de factoren en elementen ter plaatse. Met de vaardigheden uit deze training kun je voor jezelf en voor anderen een eetbare bostuin opzetten. De principes en praktijk uit deze cursus kunnen worden toegepast in stadstuinen, parken, tuinderijen, die zo worden ontworpen dat het een natuurlijke, veerkrachtige tuin is met voedselproductie en biodiversiteit.

We beogen een zeer diverse groep cursisten, nu dat in de praktijk van onze andere opleidingen goed werkt.

Na de training blijft de bostuin die we aanleggen bestaan. De tuin zal ook de kroon zijn op de Fair Puur en Bewust 2012 in Oranje, die een groen en breed publiek zal trekken.

Docenten: Maranke Spoor en Taco Blom (beiden van de Permacultuur School Nederland en België) + co-docenten

Kosten en inschrijven:
- 630 euro. Dit is inclusief maaltijden en overnachtingen in de bostuin! In grote lestent, of eigen tent.
- Als u wat meer comfort wilt dan kunt u gebruik maken de vele bed&breakfasts en campings in de buurt, kosten hiervan zijn wel voor uw rekening.
- Bij betaling voor 14 juli 2012 geldt een vroegboekkorting: u betaalt dan slechts 590 euro.
- Het aantal plaatsen is beperkt (10 a 15 deelnemers).

De cursus 'Eetbare bostuin' wordt mede verzorgd door Oefenboerderij. Voor meer informatie, betalingen en inschrijven voor deze training kun je terecht bij Lucas Brouns:
- Ljbrouns@dds.nl
- Telefoon: 06 - 123 36 231
- Twitter: @oefenboerderij
- oefenboerderij.wordpress.com

TableEnd(); ?>