Eerste Nederlandse permacultuur-film

Twee cursisten van de Permacultuur School − Miquel Buckinx en Petra Biesta − hebben in 2008 een documentaire geregiseerd over permacultuur in Nederland. De eerste in zijn soort! We vonden het erg belangrijk dat deze film er zou komen. De permacultuur-filosofie vertelt ons juist dat oplossingen en technieken per regio verschillen. Een ondertitelde Amerikaanse of Australische film kan heel leerzaam zijn. Maar wij gingen op bezoek bij projecten in eigen land. De documentaire is ongeveer 20 minuten lang. Bedoeld om de kijker in vogelvlucht door de wondere wereld van permacultuur te leiden.

Première bij de Omslag: 4 april 2009!

De film gaat officieel in première op zaterdag 4 april 2009 in Eindhoven. In samenwerking met Omslag (Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling), komt er een landelijke aanloopdag over permacultuur met - naast de film - presentaties van mensen uit de Nederlandse praktijk, waaronder Ishi Crosby van de Permacultuur School Nederland en Irma Abelskamp van de Permacultuur Leerschool te Friesland (www.leerschoolpermacultuur.nl). Het officièle programma duurt van 14 tot 17 uur. Vanaf 12 uur is er de mogelijkheid om samen te lunchen. Na afloop de gelegenheid om samen te koken. Opgeven kan via de website van de Omslag. Wees er op tijd bij, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Op 4 april zal ook de verkoop van de film starten. Kijk voor meer informatie op de website van de filmmakers: www.transitiecultuur.nl

Informatie-dagen

Verder komen er informatiedagen of -avonden over permacultuur en de gereedschappen die dit ontwerpsysteem daadwerkelijk kan bieden aan modern Nederland waar vraagstukken zoals bodemuitputting, energiecrisis en financiële crisis de burger zorgen baren. Er staan informatiedagen gepland in Utrecht en Nijmegen. Mogelijk komen daar nog andere locaties bij. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Verder willen we samenwerken met het Transitie Netwerk dat bezig is lokale initiatieven op te zetten; voor de transitie naar een duurzame en veerkrachtige cultuur.

Inhoud

De documentaire begint met een inleiding waarin de docenten Ishi Crosby en Taco Blom permacultuur in een notendop uitleggen. De rest van de film is opgedeeld in vijf thema's

1. landbouw en tuinen
Permacultuur is het creëren van een eetbaar landschap. Zeker in Nederland is landbouwgrond schaars. Permacultuur biedt technieken om met weinig energie toch een hoge oogst te vergaren van een klein stuk land. Onmisbaar hiervoor zijn natuurlijke bodemverbetering en het 7-groeilagen systeem. De beelden zijn vooral geschoten in de proeftuin op het Hof van Twello. De tuin is het ankerpunt van de Permacultuur School en het perfecte begin voor enthousiaste permaculturisten.

2. Waterzuivering
De waterhuishouding is de basis van een goed ontwerp. De film geeft uitleg over natuurlijke waterzuivering; waarbij beelden van een 'living machine' op het activiteitencentrum De Wilgenhoeve te Exmora (Friesland). Een 'living machine' bestaat uit meerdere bakken waarin stenen, algen, planten en vissen het water zuiveren.

3. Natuurlijke bouwmaterialen
Als alternatief voor cement en baksteen. In de film laten we zien hoe je met stobalen of aarde een huis kunt bouwen. We bezoeken de aardehuizen in Exmora én in Zwolle waar woningstichting SWZ het eerste officiële Nederlandse 'earthship' bouwt. Een aardehuis maakt gebruik van gratis zonne-warmte en de thermische massa van de aarde, waardoor de verwarmingskosten minimaal zijn.

4. Energie
In een permacultuur-ontwerp probeer je de beschikbare energie zo efficiënt mogelijk te benutten, waardoor je amper afval produceert. In dit hoofdstuk laten we zien waarom en hoe fossiele energiebronnen (aardolie, aardgas en steenkool) in de 21e eeuw vervangen kunnen worden door duurzame bronnen zoals zon- en windenergie.

5. Economie / sociaal
Permacultuur en economie? Jazeker. Net als een tuin, is het mogelijk om een economisch stelsel vanuit natuurlijke principes op te zetten. Permacultuur gaat uit van lokale vormen van economie die efficiënt zijn en lokale gemeenschappen weer veerkracht bieden ten opzichte van de internationale markt. We bezoeken het CSA-bedrijf De Nieuwe Ronde in Wageningen. CSA staat voor Gemeenschaps Gesteunde Landbouw. Het is een model waarin de consument zijn groentes rechtstreeks op de boerderij kan oogsten waarvoor hij een vast bedrag per oogstjaar betaalt.

Filmcrew

Regie
Miquel Buckinx
Petra Biesta

Montage
Merlijn Janssen Steenberg

Film
Merlijn Janssen Steenberg
Jan Schenk

Supervisie montage
Irene van der Wal

Contact

miquel.buckinx@gmail.com
pbiesta@hotmail.com

Kijk ook eens op onze website: www.transitiecultuur.nl. Je vindt hier veel achtergrondinformatie en informatie over waar je de film kunt kopen.