Met de klas naar de permacultuurtuin.

(door Dymph Jongerius)

Op donderdag 4 september zijn we met klas 2 van de Vrije School De Kleine Johannes een dag naar de permacultuurtuin op het Hof van Twello gegaan. Bij een groep enthousiaste ouders was de wens ontstaan om de kinderen door de seizoenen heen de tuin te laten ontdekken. September is een tijd van overvloed op de tuin en daarom stond deze eerste dag in het teken van de oogst. De dag begon in de klas met de dagopening van de meester, waarna de kinderen per auto naar de tuin werden gebracht. Op de tuin was een 'ger' (een Mongoolse tent) opgezet met een lekkere warme houtkachel, en ook buiten de tent was een prachtig vuur gemaakt. De kinderen werden verdeeld over vier groepen, die gedurende de dag langs vier verschillende activiteiten zouden gaan:
-het maken van een schildering van de tuin
-het plukken van appels om die vervolgens tot appelmoes te verwerken
-het vrij spelen en snoepen van de bramen en frambozen in de fruitspiraal
-het oogsten van allerlei groenten voor de zelf te maken soep

De meester had schilderspullen meegenomen naar de tuin en er lagen een paar strobalen klaar, zodat de kinderen twee aan twee een mooie plek konden uitkiezen om aan de slag te gaan. De kinderen liepen zonder uitzondering recht op de loopeenden af die in de vijver aan het zwemmen waren. Nu zijn dit nogal schuwe beestjes, dus die namen al gauw de benen. Maar om de strobalen nu weer ergens anders naar toe te slepen... Dan maar water zonder eenden schilderen of de appelbomencirkel.

Ondertussen was een ander groepje al met de appelpluk begonnen. Ze leerden hoe je een appel precies moet plukken zonder de boom te beschadigen. En ze waren verbaasd over de vele pissebedden die het lekker vonden om zich in het holletje bij de steelaanzet te verschuilen. Al gauw hadden ze een kist vol en konden ze beginnen aan het schillen en snijden van de appels voor de moes.

Taco liep met een ander groepje over de tuin op zoek naar soepgroenten. Hij vertelde wat over de verschillende soorten gewassen en liet de kinderen veel zelf proeven. Vooral de Chinese bieslook maakte indruk: "Jongens, mijn tong staat in de fik". Leuk om te zien dat ze zoveel durfden te proeven, ook de eetbare bloemen van de Oost-Indische kers.

Naast de ger stond de soepketel al boven het vuur te wachten tot de kinderen de uien, knoflook, prei, boontjes, pompoenen enzovoort gesneden hadden. Samen met wat olie en verschillende zaden en kruiden werd dit een heerlijk geheel.

Op het veld naast de permacultuurtuin konden de kinderen lekker rondrennen en spelen op de schommel en glijbaan. Sommige kinderen doken liever de fruitspiraal in en plukten ladingen bramen voor de sappan. Ze vonden de verschillende kleuren van de vruchten ook heel leuk. Sommige frambozen zijn rijp als ze geel zijn en anderen moeten eerst rood worden, terwijl rode bramen juist verschrikkelijk zuur zijn.

Aan het eind van de dag verzamelden alle kinderen zich om het vuur en om de soepketel. Ze bakten broodjes aan zelf gezochte wilgentenen, genoten van de warme soep en van het sap uit de sappan. Er stonden ergens op een tafeltje ook nog drie volle pannen met appelmoes. Toen de opruimers de appelmoes wilden meenemen om er thuis de kelder mee te vullen, bleken de pannen in de laatste minuten toch nog helemaal leeggegeten te zijn.

Het was een zeer geslaagde dag. Op naar de wintertijd, dat zal wel snoeien worden...