Een kennismaking met permacultuur ontwerpen

Op deze pagina willen we je in de komende tijd laten kennismaken met een aantal permacultuur ontwerp ideeën. Tijdens de 1-jarige opleiding komen de meeste van de gepresenteerde ontwerpen uitgebreid aan bod. Het tweede deel van de serie, dat je hieronder aantreft, gaat over de aanleg van een aardbeien/groente toren.

Mocht je zelf een permacultuur ontwerp hebben dat je op onze website zou willen plaatsen, dan staan we daar zeker voor open. Stuur dan even een mailtje naar info@permacultuur.eu voor overleg hierover.

Aardbeien en/of groente toren


De hier beschreven toren is gemaakt van afval bestratingsmateriaal en is bedoeld voor mensen die een kleine tuin hebben en toch hun eigen aardbeien of groente willen kweken.

De basis van de toren is ongeveer 2 meter in doorsnee, de hoogte bedraagt ongeveer 2 meter, en de taps toe lopende toren is bovenin nog ongeveer 1 meter in doorsnee. De kern van de toren bestaat uit puin; daar overheen komt een laag met grond en de de buitenkant van de toren wordt afgewerkt met straatstenen die je in cirkelvorm opstapelt volgens het patroon op de bijgevoegde afbeeldingen. Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

groentetoren zijaanzicht groentetoren doorsnede en patroon straatstenen

In de openingen tussen de straatstenen heb je zo'n 1000 plantgaten tot je beschikking. Zorg er wel voor dat alles goed nat blijft en je zult versteld staan van de opbrengst van de toren.


Waar moet je op letten bij de bouw van de toren:

  • De onderkant moet breder zijn dan de bovenkant;
  • Niet alle gaten tegelijk vol planten;
  • Zorg voor afwisseling van de gewassen;
  • Zorg dat er binnen in de toren genoeg organische stof zit in de vorm aan compost eventueel aangevuld met stro;
  • Vul de toren van boven regelmatig bij met compost;
  • Dek de toren af met stro of een courgette of Oost-Indische kers tegen uitdrogen. Bij aardbeien kan je het beste verschillende rassen nemen. Door de ronde vorm zijn ze niet allemaal gelijk rijp. Gebruik ook doordragende aardbeien rassen.

Hieronder zie je enkele foto's van de groentetoren die we in het kader van de permacultuur opleiding aan het maken zijn, met een detailopname van de stapeling van de stenen.

groentetoren in aanbouw hoe stapel je de stenen

Voor vragen over dit ontwerp kun je terecht bij Taco Blom.