Tuin van Pauline en Helena in de Hortus Haren

Aan de cursisten van de permacultuur school wordt gevraagd om de permacultuur in de praktijk te brengen in een eigen project naar keuze. Wij, Pauline Brummelaar en Helena van Harten, hebben voor een tuin in de Hortus Haren gekozen vanwege de informatieve en educatieve mogelijkheden. Ook sprak ons het oude stuk cultuurgrond aan en vonden we het prettig om op zandgrond te werken. Verder sprak het enthousiasme en de openheid van de Hortus ons erg aan.

Onze permacultuurtuin is een onderdeel van de agrarische tuin en is 11 bij 7 vierkante meter. We hebben gekozen om de grond eenmaal te bewerken om het daarna zoveel mogelijk met rust te laten. Omdat er grasmos in stond hebben we de bovenlaag afgeplagd en losgemaakt en van de plaggen een plaggenmuur gemaakt. We hebben de paden uitgegraven, de bedden opgehoogd en gaandeweg is het ontwerp en de vormen ontstaan. Veelal ronde vormen, zo natuurlijk en organisch mogelijk.

Om de grond en ruimte optimaal te benutten hebben we een pergola van bamboe (uit de Chinese tuin) van de Hortus gemaakt. Hier groeien eetbare klimmers als bramen, druiven, bessen en bonen omhoog. We hebben diepte in de tuin gebracht door de plaggen- en wilgentenenmuurtjes en bouwwerken van takken en sprokkelhout. Alle gebruikte materialen komen uit de Hortus.

Om de grond te verbeteren zijn we aan het experimenteren met verschillende manieren van bodem bedekking o.a. met hooi, karton met stro, houtsnippers en groenbemesters.

Momenteel zijn we bezig met een wormen/ compostbak op te zetten. Van wilgentenen is een bak gebouwd en we hebben de Hortusmedewerkers zover gekregen fruitafval, theezakjes en koffiefilters in de bedoelde emmer te gooien. We geven hiermee een signaal af dat weggooien jammer is omdat we het zo goed kunnen hergebruiken. En het werkt!

Nog van plan zijn we een groentetoren en/of kruidenspiraal te maken.


Overzichtsfoto van april 2008 met op de achtergrond een hortusmedewerker van de agrarische tuin.



Een deel van de tuin is niet afgeplagd maar hebben we met karton en stro bedekt. Hier zijn aardappels en pompoenen ingezet. De pompoenen zijn echter door de slakken opgegeten. Van de aardappels hebben wij al flink gegeten.



De pergola is gebouwd van bamboe. Gelukkig dat Helena zo lang is.



Elke week hebben we het voor ons ongewenste kruid, met name heermoes, er uit gehaald.



Overzicht van de tuin in mei 2008, met rechts de wormencompostbak van wilgentenen.



Om de jonge plantjes te beschermen hebben we er plastic potjes opgezet. Helaas zijn bijna alle bonen en kolen wel door de slakken opgegeten.



Een deel van de tuin is met stro bedekt. Deze foto is eind juni 2008 gemaakt.



We hebben verschillende gewassen naast elkaar gezet zodat ze gebruik van elkaar kunnen maken; de zonnebloemen, bonen en mais bij elkaar.



Gelukkig zijn niet alle bonen opgegeten. Tijd om te oogsten; juli 2008



De mariadistels en lijnzaad als groenmester.



Hoorn des Overvloed.



Oogsttijd; vanavond snijbiet eten met de kinderen.



En dit mocht Helena allemaal alleen opeten..


De medewerkers van de Hortus worden iedere week enthousiaster. Volgens de coordinator steelt onze tuin de show. Ook van bezoekers krijgen we veel vragen en leuke reacties. De hortus heeft ons gevraagd de tuin volgend jaar voort te zetten. Tot nu toe hebben we met heel veel plezier in onze tuin en in de Hortus gewerkt.

Nieuwe foto's september 2009

Na de opleiding zijn Helena en Pauline met veel enthousiasme doorgegaan met hun tuin in de Hortus. Op de volgende pagina vind je nieuwe foto's van dit prachtige project.