TableStart(""); TableTD(""); ?>

Nieuwsbrief - Voorjaar 2012

TableTR(""); TableTD(""); ?>

Op veler verzoek ligt hier het eerste nummer van onze Seizoensnieuwsbrief

Iedere keer weer zijn er mensen die ons vragen meer contact te houden, meer te mailen, tweeten e.d. zodat ze op de hoogte blijven van activiteiten van de Permacultuur School Nederland, het contact niet verliezen met permacultuur enz enz... We zijn doorgaans liever buiten dan online maar goed hier ligt ie dan toch, onze eerste seizoensnieuwsbrief. Deze gaat (hoe verassend) 4 keer per jaar verschijnen en zal om te beginnen verstuurd worden naar (oud)cursisten. Diverse zeer enthousiaste mensen hebben ons ervan overtuigd dat het toch wel handig is zo'n nieuwsbrief. En ook wel leuk om te schrijven merk ik nu ; )

Mocht je geen prijs stellen op deze kwartaalnieuwsbrief stuur dan even een mailtje, dan halen we je meteen weer van de lijst, het is uiteraard geenszins onze bedoeling iemand te voorzien van ongewenste post.

Internationale Permacultuurdag 6 Mei


Permacultuur intro + lunch in 3 uur. Geef het door aan mensen die geïnteresseerd zijn in een eerste introductie in permacultuur!
In tuinen van de Permacultuur School Nederland en Natuur- en Milieucommunicatie Utrecht wordt op 6 mei 2012 een activiteit georganiseerd in het kader van Internationale Permacultuur Dag.

Deze activiteit bestaat uit 3 delen, van elk een uur: een introductielezing permacultuur; een rondleiding met uitleg door tuinen van de Permacultuur School Nederland en NMC Utrecht; een lunch met soep, met groen uit eigen tuinen!

Door Maranke Spoor (docent aan de Permacultuur School Nederland) & Lucas Brouns (twitter: @Oefenboerderij).

- Bijdrage: 35 euro
- Aanmelden kan bij Lucas Brouns: Ljbrouns@dds.nl
- Vancouverdreef 70 te Utrecht
- Van 11-14 uur

Deze tuinen van de Permacultuur School bevinden zich vlakbij het Gagelbos, waar het goed wandelen is.

Meer informatie: oefenboerderij.wordpress.com/2012/04/23/permacultuur-gejipenjannekeficeerd

Meewerkdagen Oefenboerderij & Permacultuur School Nederland


De Permacultuur School Nederland en België heeft al een aantal meewerkdagen georganiseerd. Daar kun je de mensen uit je opleidingsgroep weer ontmoeten en ook nieuwe mensen. We kiezen nu voor een nieuwe vorm: vaste meewerkdagen!

Er is altijd open werkdag op de tweede en de vierde zondag van de maand van april t/m september. (Over oktober t/m maart hebben we het t.z.t. nog.) Op de tuin van de Permacultuur School op Natuurtuin De Klopvaart in Utrecht-Overvecht (Vancouverdreef 70, 3564 KX Utrecht). Sowieso werken we van 12 tot 15 uur (maar als je ietsje eerder komt zijn we er ook wel hoor).

Deze tuin wordt voor de opleiding gebruikt. Momenteel werkt er bovendien een groepje studenten van de jaaropleiding aan een nieuw ontwerp. Ze werken ook samen met Lucas Brouns van Oefenboerderij (zie elders in deze nieuwsbrief). Er is altijd wat te doen. En je kan ook rondwandelen, observeren, genieten of picknicken. Natuurtuin De Klopvaart is naast een aardig natuurgebied waar je kan wandelen of fietsen trouwens.

Dus:
- Elke 2e en 4e zondag van de maand (april t/m september)
- 12 tot 15 uur sowieso
- Voel je welkom!

Grijp de kans om met bekenden af te spreken om samen te komen.

Introductiecursus bij Autarkia op 13 Oktober


Omdat de vorige introductiecursus erg goed ontvangen is, (en deze snel volgeboekt was) organiseert Autarkia weer een introductiecursus over permacultuur. Op deze dag zullen we het hebben over de uitgangspunten en basisprincipes van permacultuur. Maranke Spoor verbonden aan Permacultuur school Nederland verzorgt deze dag. Klik hier voor meer informatie...

Start jaaropleiding Permacultuur te Utrecht op 20 September 2012


Op 20 September 2012 start er weer een jaaropleiding permacultuur in Utrecht.

Lessen worden verzorgd door Taco Blom en Maranke Spoor. Taco is een zeer ervaren praktijkman, met tuinderij van 4 hectare, Maranke is erg belezen en werkt in diverse stadstuinen, een fijne combinatie. Klik hier voor meer informatie...

Maranke's Boekentip


Ik las onlangs het manuscript van de Nederlandse vertaling van Holzer's permacultuur. En ik moet zeggen dat ik erg te spreken ben over de inhoud, zeer de moeite waard.

Het boek is ook makkelijk leesbaar, het is alsof deze oude wijze je verhalen vertelt. Verder is de werkwijze van Holzer erg resultaatgericht, pragmatisch & succesvol.

Kortom een aanrader!

Het boek verschijnt in Mei bij uitgeverij Jan van Arkel, die aan deze uitgave een crowdfunding-actie verbindt. Zie ook: www.janvanarkel.nl/nieuw/holzerspermacultuur.html

Tijd om te zaaien


Zelf zaaien is leuk om te doen, maar ook praktisch om de dingen zelf in de hand te houden. Daarom wordt het zaaien nu ook uitgebreid in de jaaropleiding van de Permacultuur School behandeld. Binnen zaaien in bakken en buiten zaaien in de tuin. Omdat het nog steeds zaaitijd is (komkommerfamilie, en binnenkort ook maïs bijvoorbeeld, en bonen) volgen hier een páár wetenswaardigheden.

In kinderboeken lees je het vaak: “Martin stopt een zaadje in de grond.” Misschien is het daarom dat we geneigd zijn te diep te zaaien. Eigenlijk hoeft er maar een dun laagje aarde over het zaad. Zo dik als het zaadje is, zo diep komt het in de grond. Dat is een goede richtlijn. Ja okee, een aardappel en een knoflook gaan wat dieper, maar dat zijn ook eerder knollen en bollen dan een zaadjes. En okee, DeNieuweTuin.be zegt 7 keer zo diep als het zaadje dik is; maar geloof ons, als we probéren 1x zo diep te zaaien, dan wordt het sowieso 5x. Dus hou je 1x zo diep aan.

Om niet te dik te zaaien, dus niet te veel zaadjes op een vierkante meter, kun je het zaad mengen met fijn zand of fijne aarde. Dat strooi je dan uit. Voordeel van wittig zand is dat je ziet waar je al gezaaid hebt. Eerst haal je mulch weg en maak je de grond een beetje los, tot 2 à 3 cm diep. Als je op rijtjes wilt zaaien, dan maak je ondiepe voren met een steel of langs een tuinkoord. Doe niet het zaad tussen je vingers terwijl die, naar beneden gericht, langs elkaar wrijft: er springen dan veel zaadjes tegelijk weg naar één richting. Leg het liever in je handpalm en tik met je andere hand tegen deze hand, zodat het zaad(mengsel) door het gleufje in je handpalm trilt. Zo zaai je ook in bakken/trays. Als het zaad dezelfde kleur heeft als de bodem, kijk dan waar het stuitert zodat je weet waar je al hebt gestrooid. Op grotere stukken land kan je ook broadcasten (breedwerpig zaaien).

Als je buiten zaait kun je het zaad lichtjes in de aarde doen terechtkomen bijvoorbeeld door met de bovenkant van een bladhark te deppen. Voor sommige zaden moet de aarde liefst iets worden aangedrukt. Als de bodem lekker los is of vochtig, dan wil je niet op je bedden/aarde lopen. Eventueel kun je op planken lopen; je gewicht wordt dan verdeeld. Of je zaait de dag voor een stevige regenbui, dan wordt de aarde door de kracht van de druppels wel aangeduwd. Maar voor veel zaden is dit allemaal niet nodig, gewoon iets aanwrijven zodat het net een millimetertje onder de oppervlakte ligt. Als het meeste zaad dat je hebt gezaaid niet meer te zien is, kun je stoppen. Als je dan nog doorgaat heb je kans dat het al te diep komt. Bij voorzaaien in bakken zeef je wat aarde over de zaadjes tot de mééste niet meer te zien zijn.

Wat verder altijd belangrijk is om in gedachten te houden: gewoon lekker doen!

TableEnd(); ?>