TableStart(""); TableTD(""); ?>

Nieuwsbrief - Zomer 2012

TableTR(""); TableTD(""); ?>

Inhoud van deze nieuwsbrief:
- Bostuincursus in augustus 2012!
- Jaaropleidingen september 2012
- Introductiecursus Permacultuur
- Natuurlijk bijen houden met Taco Blom
- Doedagen in Utrecht
- Permacultuur in VPRO's Tegenlicht
- Marankes boekentip

Eetbare bostuin: principes, ontwerpen en aanleggen

cursus bostuin

20 t/m 24 augustus (ma-vr)
Praktische cursus permacultuur

Met groot genoegen bieden wij u deze uitgelezen kans.
- 4 dagen training op bostuin Ketelbroek nabij Groesbeek
- 1 dag aanleggen van een nieuwe bostuin nabij Assen

Dit is een 5 daagse cursus. Geschikt voor een zeer diverse groep mensen. Bijvoorbeeld mensen die een opfrisser van hun permacultuur-kennis kunnen gebruiken, geïnteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen en meer willen leren over aanleg en ontwerp van bostuinen, en over vaste planten, voor tuinen van allerlei formaat.

Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen gedomineerd door eenjarigen. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers. Zo'n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten.

Deze cursus is ook geschikt voor mensen die nog geen permacultuur-opleiding hebben gevolgd. Mensen die de combinatie zoeken van biodiversiteit en voedselproductie in een mooie tuin die leeft.

Deze training vindt plaats op bostuin Ketelbroek (0,8 hectare) bij Groesbeek. Je wordt door de ontwerper, Wouter van Eck, rondgeleid door bostuin Ketelbroek en de omgeving, met aandacht voor natuur, landschap en eetbare planten.

bostuin

De cursus bestaat uit een mix van theorie en praktijk. Je leert hoe je een succesvolle bostuin ontwerpt. We maken ook daadwerkelijk een ontwerp voor een nieuwe bostuin, die we op de laatste trainingsdag gaan aanleggen. Je leert dus niet alleen de ecologische principes maar ook inspelen op de wensen van een klant, en rekening houden met de factoren en elementen ter plaatse. Met de vaardigheden uit deze training kun je voor jezelf en voor anderen een eetbare bostuin opzetten. De principes en praktijk uit deze cursus kunnen worden toegepast in stadstuinen, parken, tuinderijen, die zo worden ontworpen dat het een natuurlijke, veerkrachtige tuin is met voedselproductie en biodiversiteit.

We beogen een zeer diverse groep cursisten, nu dat in de praktijk van onze andere opleidingen goed werkt.

Na de training blijft de bostuin die we aanleggen bestaan. De tuin zal ook de kroon zijn op de Fair Puur en Bewust 2012 in Oranje, die een groen en breed publiek zal trekken.

Docenten: Maranke Spoor en Taco Blom (beiden van de Permacultuur School Nederland en België) + co-docenten. Klik hier voor alle informatie.

Permacultuur jaaropleidingen

jaaropleiding

In september gaan er weer nieuwe intensieve jaartrainingen van start. Deze bestaan uit negen blokken van steeds twee dagen (maandelijks twee cursusdagen).

- Op 20 september 2012 begint de nieuwe jaaropleiding in Utrecht, Nederland.
Klik hier voor meer informatie.

- Op 22 september 2012 begint de nieuwe jaaropleiding in Sint-Truiden, België.
Voor informatie en inschrijven zie www.kasteelnieuwenhoven.be

Op 2 september vindt er een lezing plaats over deze opleiding, Zie ook: www.kasteelnieuwenhoven.be/node/148

De Permacultuur School Nederland en België verzorgt sinds 9 jaar de jaaropleiding permacultuur.

Negen lesblokken
Elk van de negen lesblokken heeft een thema. Het eerste blok bestaat uit een inleiding in de permacultuur. In de blokken daarna wordt een specifieker thema uitgediept. In het tweede blok wordt bijvoorbeeld gefocust op het thema bodem. Een overzicht van de thema's van de lesblokken is op aanvraag beschikbaar.

Mix van theorie en praktijk
De jaaropleiding bestaat uit een mix van theorie en praktijk. Tijdens de lesblokken wordt er bijvoorbeeld gezamenlijk in de tuin gewerkt, of gaan we samen naar het bos. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er geschoven met de theorie- en praktijkonderdelen van de lessen.

Plantenlessen
Tijdens de lessen over wilde planten en groenten wordt je plantenkennis vergroot. Je hoeft geen Latijnse plantennamen uit je hoofd te leren. In plaats daarvan leer je zoeken. Een les kan bijvoorbeeld gaan over het benoemen van wilde planten uit jouw eigen omgeving, die je zelf hebt meegenomen. Ook is er aandacht voor plantenfamilies.

Projecten
Tijdens het eerste lesblok worden er projectgroepen gevormd. Je gaat samen met een andere cursist, die bij voorkeur niet te ver bij je vandaan woont, werken aan een project. Het project is over het algemeen een tuin, maar kan in overleg ook iets anders zijn (in het verleden is er bijvoorbeeld eens een film over permacultuur gemaakt).

Introductiecursus Permacultuur bij Autarkia in Schaijk

Altijd al willen weten wat Permacultuur is en wat niet, maar vind je het een te grote stap om je meteen in te schrijven voor de jaaropleiding, kom dan naar de 1-daagse basiscursus.

- zaterdag 13 oktober
- 10.00-16.00 uur
- op Shiitake-kwekerij Autarkia in Schaijk

Op deze dag zullen we het hebben over de uitgangspunten en basisprincipes van Permacultuur.
Hierin is aandacht voor de ontstaansgeschiedenis, de inhoud, en de ethische principes van Permacultuur. Maranke Spoor, verbonden aan de Permacultuur School Nederland, verzorgt deze dag.
Klik hier voor meer informatie.

Wil je ook een introductiecursus bij jouw club? Neem dan contact op met marankespoor@permacultuur.eu

Natuurlijk bijen houden met Taco Blom

bijen cursus

Op permacultuurboerderij Samenland, waar Taco Blom en Bernd Vandersmissen samenwerken, moet je snel zijn. Maar informatie over bijenhouden, daar blijven ze graag even voor stilstaan om een praatje te maken. Natuurlijk bijenhouden, dat is het credo hierzo. In korte tijd verdubbelde het aantal bijenvolken op deze tuinderij van 4 hectare bij Sint-Truiden in België (www.samenland.be).

'Natuurlijk': bij dat woord vraag je je meteen af wat er dan onnatuurlijk zou kunnen zijn aan bijenhouden. Wel, zo zwart-wit is het niet. Maar de gangbare bijenteelt kampt wel met een aantal problemen: uitval van volken, onder andere door de varroamijt (varroa destructor). Laat dat nu juist het probleem zijn dat volgens Taco kan worden aangepakt met deze natuurlijke manier.

Want in de gangbare teelt worden voorgevormde raten gebruikt, waar het bijenvolk in wordt gehuisvest. Om veel honing te krijgen gebruikt men bijenraten met grote cellen. De larven van de bijen blijven dan ook langer in hun cellen; je krijgt grotere bijen die meer stuifmeel kunnen dragen. "Maar juist alleen in de levensfase van larf zijn bijen vatbaar voor de varroamijt," vertelt Taco. "De werkwijze op Samenland is om de bijen zelf hun raten te laten bouwen van was."

Er wordt niet één koninging geselecteerd. En van die koninging worden ook niet de vleugeltjes afgeknipt. Nee, de koningingen in hun cel (moerdop) laten elkaar weten wie er zal gaan uitvliegen. "De uitvliegende koninging, die al uit haar moerdop is, roept 'Tuuuuuuuuuut!' De koningingen die nog in hun moerdop zitten kwaken terug," legt Caroline uit. Ze heeft het ook gehoord, met haar oor tegen de kast. Koningingen mogen op Samenland zwermen met hun volgers, en een nieuw volk stichten.

bijen cursus

"Eerst eet zo'n nieuw volk zich vol met honing om drie dagen te kunnen overleven," weet Bernd. We zijn er getuige van dat hij samen met Bart en Linder een zwerm vangt in een emmer. Ze gaan in een topbar-kast. Na twee dagen wennen gaat de kast open. Bernd ziet al wat leven in de brouwerij: enkele bijen vliegen af en aan. "De rest is druk bezig met raten bouwen," zegt hij opgelucht. "We krijgen dan wel wat minder honing, want omdat deze raten niet vierkant zijn kunnen we ze niet slingeren. Maar honing is ook wat anders dan dagelijks broodbeleg: het is een delicatesse en een medicijn. Mensen hebben genoeg aan een beetje honing." De bestuiving van de gewassen zal dik in orde zijn met zo veel bijenvolken: in een jaar van zes naar twaalf volken. Hier gaan we nog meer van horen.

Er wordt gewerkt aan een educatief artikel over natuurlijk bijenhouden op Samenland, waar naast Taco, Caroline en Bernd ook Margrietje en Simon in zullen voorkomen.

Doedagen in Utrecht

Doe Dagen

Elke tweede en vierde zondag van de maand kun je groepsgenoten van je opleiding en andere mensen ontmoeten in een van de Utrechtse tuinen die de Permacultuur School beheert: Natuurtuin Klopvaart. Daar is dit jaar veel veranderd op veld 2. De tuin is opener geworden om in te wandelen. Er is een paddenpoel, een houtbed, en er worden meer kruiden en groentes verbouwd. Vanuit het project Oefenboerderij worden deze ook geleverd aan restaurants op fietsafstand. Zie: oefenboerderij.wordpress.com

Je hoeft niet te bellen als je wilt komen. Spreek vooral samen af met je cursusgenoten!

- Elke tweede en vierde zondag van de maand.
- sowieso van 12-15 uur
- Natuurtuin Klopvaart: Vancouverdreef 70, 3564 KX Utrecht

Natuurtuin Klopvaart ligt naast een mooi wandel- en fietsgebied: Gagelbos / Noorderpark.

Permacultuur in VPRO's Tegenlicht
interview Maranke Spoor

VPRO's tegenlicht

De uitzending 'Groen Goud' van VPRO's Tegenlicht zal weinigen ontgaan zijn. Dr. John D. Liu en Jeoff Lawton figureren in deze documentaire, die in mei werd uitgezonden en online te zien is. Fantastisch dat Liu er duidelijk op wijst dat duurzaamheid alleen mogelijk is als het economisch model alle kosten meerekent. Geheel in lijn met de economie-lessen die Maranke Spoor draait in de jaaropleiding permacultuur. Mooie beelden verder van wat Liu en Lawton voor elkaar krijgen in verdorde gebieden. Welcome to the real world

Maranke Spoor, docent permacultuur aan onze school, is geïnterviewd voor een artikel op de website van Tegenlicht. 'Tips voor uw eigen, eetbare Hof van Eden': http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/april/Tips-voor-een-permacultuurtuin.html

Marankes boekentip

boekentip

Na het onvolprezen Transitie Handboek is er nu een vervolg verschenen: The Transition Companion. Waar Het Transitie Handboek noodzakelijkerwijze vrij theoretisch is, laat de Transition Companion al allerlei praktijkvoorbeelden zien van Transitie-Initiatieven van de afgelopen 5 jaar.

Het gaat over gewone mensen die buitengewone dingen tot stand brengen: van het opzetten van buurttuinen, eetbare landschappen, schoolprojecten en lokale energiemaatschappijen tot bouwen met lokale materialen, de introductie van lokaal geld en nog zoveel meer.

Dit boek is een maatje voor iedereen die met een Transitie aan de slag wil. Ingrediënten en gereedschappen voor een duurzame verandering krijgen elk een kort hoofdstukje dat prima te gebruiken is zonder de rest van het boek te lezen.

Ook heb ik recent de film In Transition 2.0 gekeken. Ik en de rest van de mensen die aanwezig waren tijdens de filmvertoning zijn er enthousiast over.

Boek en film zijn in Nederland verkrijgbaar bij www.omslag.nl

TableEnd(); ?>