Een kennismaking met permacultuur ontwerpen

Op deze pagina willen we je in de komende tijd laten kennismaken met een aantal permacultuur ontwerp ideeën. Tijdens de 1-jarige opleiding komen de meeste van de gepresenteerde ontwerpen uitgebreid aan bod. Het tweede deel van de serie, dat je hieronder aantreft, gaat over de aanleg van een aardbeien/groente toren.

Mocht je zelf een permacultuur ontwerp hebben dat je op onze website zou willen plaatsen, dan staan we daar zeker voor open. Stuur dan even een mailtje naar info@permacultuur.eu voor overleg hierover.

Natuurlijke waterzuivering


Zuivering van rioolwater. Het is de gewoonste zaak van de wereld dat je je water door een pijp weg laat lopen naar weet ik waar. Dit is echt niet nodig. Er zijn verschillende redenen om het op je eigen terrein te laten. Belangrijkste is wel hergebruik van het water voor wc, douche, wasmachine, ed. Het door ons toegepaste systeem zorgt voor een gesloten kringloop van nutriënten. Verder is het goedkoop. Ook bij gebruik van een composttoilet is een eigen waterzuivering nog belangrijk. Wij hebben een zuivering ontwikkeld die het goed doet in Nederland. Het werkt op het zelfde concept als de livingmachine die uit Amerika komt. Alleen heb je hier geen kas bij nodig. Op de afbeelding staat het globale concept beschreven. (Klik op de afbeelding voor een vergroting);

Permacultuur ontwerpidee: natuurlijke waterzuivering


Het water wat hier uit komt kun je drinken. (dat mag overigens officieel niet in Nederland.)

De ruimte bovengronds die je nodig hebt is slechts ongeveer 25 m².

Na het eerste moerasgebied kun je de verhoogde vijvers gebruiken voor aqua cultuur (kweken van vis ea) en het 2e moerasgebied en wilgenrietbed voor voedselproductie (waterkers, watermunt ed)

Tijdens de éénjarige opleiding komt dit uitgebreid aan bod. Ook kun je voor aanleg bij ons terecht.